Bestuursrecht
Het bestuursrecht regelt de verhoudingen tussen burgers enerzijds en (overheids)instellingen anderzijds (denk aan: de gemeente, het UWV, het CBR, etc.). Een besluit kan soms drastische gevolgen hebben voor iemand. Bijvoorbeeld wanneer een vergunning wordt ingetrokken of een rijbewijs ongeldig wordt verklaard. Wanneer een bestuursorgaan een besluit neemt waar u het niet mee eens bent, kunt u hiertegen in bezwaar gaan. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de datum van het besluit. Wanneer u in bezwaar gaat moet het bestuursorgaan zelf een nieuw besluit nemen.
Wanneer u het niet eens bent met de beslissing op bezwaar, staat de gang naar de (bestuurs)rechter open. Een objectieve rechter gaat dan beoordelen of het besluit op de juiste gronden genomen is. Tot slot staat dan de weg naar hoger beroep of cassatie open.
Indien uw zaak een spoedseisend belang heeft, bestaat de mogelijkheid om – gelijktijdig met het bezwaar/beroep – een voorlopige voorziening te vragen. Dit is vergelijkbaar met een kort geding. Soms kan u zaak al binnen enkele dagen beoordeeld worden door een rechter die dan een voorlopig oordeel geeft.
MK Advocaten verleent deskundige rechtsbijstand op het gebied van bestuursrecht. Enkele voorbeelden van procedures/kwesties waarin we u kunnen bijstaan zijn:
- Gemeentelijke procedures: intrekking/verlening vergunningen (bijv. horecavergunning, wet Bibob, taxivergunning, etc.).
- Sociale zekerheid: intrekking en/of terugvordering van de (bijstands)uitkering
- CBR: ongeldigverklaring rijbewijs, oplegging EMA (Educatieve Maatregel Alcohol).
- UWV: arbeidsongeschiktheid
- Inspectie SZW (ook wel: arbeidsinspectie): bijv. bij overtreding van de wet minimumloon of de arbeidstijdenwet.
- Wet tijdelijk huisverbod: gebieds- en/of locatieverbod i.v.m. verdenking huiselijk geweld
- Voetbalwet: gebieds- en/of stadionverbod i.v.m. overlast
- Sluiting pand o.g.v. de Opiumwet