In het strafrecht worden burgers vervolgd door de overheid (het Openbaar Ministerie) wegens het plegen van strafbare feiten. Een strafzaak begint vaak met een uitnodiging voor een politieverhoor of de arrestatie van een verdachte. In voorkomende gevallen blijft de verdachte langere tijd in voorarrest. Als de zaak niet wordt geseponeerd wegens (bijv.) gebrek aan bewijs, moet de verdachte bij de rechter komen. Kleinere overtredingen/misdrijven komen bij de kantonrechter of de politierechter (1 rechter). Grotere en complexere zaken komen voor bij de MK, oftewel de meervoudige kamer (3 rechters).
Wanneer een veroordeelde het niet eens is met de beslissing van de rechter, kan er hoger beroep worden ingesteld. Drie hogere rechters beoordelen dan of de eerste rechter de juiste beslissing heeft genomen. Tot slot kan beroep in cassatie worden ingesteld. In dat geval wordt de zaak door het hoogste rechtscollege in Nederland (de Hoge Raad) op juridische punten beoordeeld.
De MK-verdediging:
Betrouwbaarheid: u heeft een advocaat die u bijstaat en begeleidt gedurende het hele proces. Van begin tot het eind, met alles wat erbij komt kijken. Wat u met uw advocaat bespreekt, is vertrouwelijk. Onze geheimhoudingsplicht kent geen concessies. We zeggen wat we doen en we doen wat we zeggen.
Deskundigheid: onze advocaten weten waar ze het over hebben. Dat is (gespecialiseerde) ervaring in combinatie met dossierkennis. Enkele voorbeelden van zaken die we doen:
- Levensdelicten (bijvoorbeeld: moord, doodslag)
- Geweldszaken (bijvoorbeeld: (zware) mishandeling, huiselijk geweld, bedreiging)
- Zedenzaken (bijvoorbeeld: verkrachting, ontucht, mensenhandel/uitbuiting)
- Drugszaken (bijvoorbeeld: hard- en/of softdrugshandel, hennepzaken, ontneming)
- Vermogensdelicten (bijvoorbeeld: overval, beroving, diefstal, verduistering, oplichting, witwassen, autokraak)
- Deelname aan een criminele organisatie
- Stalking/belaging
- En nog veel meer: wapenbezit, verkeersdelicten, milieudelicten, fraude, TBS-zaken, ISD-maatregel, etc.
Bereikbaarheid: onze advocaten onderhouden niet alleen goed contact met u als verdachte, maar ook – desgewenst en voor zover mogelijk – met uw directe familie. (Voice)mails worden altijd zo spoedig mogelijk beantwoord.
Bijkomende procedures die we voor u kunnen voeren of waar we u in kunnen bijstaan:
- Ontnemingszaken
- Klaagschrift bij inbeslaggenomen goederen
- Klaagschrift bij een ingenomen rijbewijs
- Beroep (tijdelijk) huisverbod
- Beklagzaken voor gedetineerden
- Herroeping voorwaardelijke invrijheidstelling
- Vordering tenuitvoerlegging
- Verzoek schadevergoeding na vrijspraak/sepot
- Art. 12-procedure (verzoek om vervolging na sepot
- Wraking van een rechter